Čo vyrobiť/ Gastro darček

Čerešne s čokoládou a dokonalý darček pre milovníka palaciniek

Od kamošky som dostala košík krásnych čerešní. Najprv sme z nich doma kopec zjedli, upiekla som bublaninu. Potom som ale musela vymyslieť,  čo urobím so zvyškom. Na rad prišiel džem. Nerada robím obyčajné džemy, keďže tie najlepšie robí u nás babička a originálnejším darčekom sú netradičné kombinácie. A tak som siahla po recepte na čerešňový džem s čokoládou.

Všetko pre milovníka palaciniek

Čerešňový džem s čokoládou je ako stvorený na palacinky, preto ho s obracačkou pribaľte k špeciálnej palacinkovej panvici a máte originálny darček. Panvicu na palacinky predávajú za veľmi rozumnú cenu napríklad v IKEA. Ak chcete darček obohatiť, môžete do balíčka pridať aj knižku 1 cesto, 100 palaciniek, lievancov a vaflí z vydavateľstva Slovart a na oživenie poslúži sprejová šľahačka. Keďže panvica sa trochu horšie balí do baliaceho papiera, využite na zabalenie darčekový kôš alebo drevenú debničku.

palacinkovy balicek

Ako vyrobiť čerešňový džem s čokoládou

Print Recipe

Ingredients

  • 1 kg čerešní
  • 1 dobrá čokoláda 100g
  • 350 g trstinového cukru
  • 1 balíček želírovača 3:1
  • 1 citrón

Instructions

1

Čerešne umyjeme, necháme chvíľku odkvapkať a vykôstkujeme. Želírovač zmiešame s cukrom, nasypeme na ovocie a zalejeme šťavou z polovice citróna. V hrnci to necháme pár hodín postáť, aby čerešne pekne pustili šťavu.

2

Pred varením rozmixujeme polovičku čerešní a vlejeme späť do hrnca. Džem za stáleho miešania varíme na miernej teplote 10 minút.

3

Čokoládu pridáme až na záver a po častiach. Pred pridaním ďalšej čokolády džem najprv ochutnáme, aby bolo stále cítiť čerešne a čokoláda ich príliš neprebíjala. Horúci džem nalievame do čistých sklenených pohárov, ktoré poriadne uzavrieme a otočíme hore dnom.

džem ako darček

Pravdaže aj samotný džem je pekným darčekom, stačí mu vyrobiť peknú čapičku, pridať etiketu a zabaliť do celofánu. Aby ste takýto darček oživili, pridajte k nemu peknú lyžičku s keramickou rukoväťou.

U nás mal tento džem ohromný úspech a po pár týždňoch som ho už nemohla nikomu venovať, keďže nebolo čo venovať. Som rada, že jednu fľaštičku sa mi podarilo zachrániť aspoň pre kamošku, ktorá mi venovala ten košík čerešní.

Napíšte aj vy do komentárov, aké netradičné kombinácie džemov robievate.

 

 

Newsletter

Tiež sa vám bude páčiť

4 komentáre

  • Odpovedať
    Vladka
    jún 18, 2017 at 07:37

    Akousi nahodou som sa dostala ku kosiku plnemu ceresien, a spomenula som si na tento clanok kvoli cokoladovo ceresnovej kombinacii. Skvela mnamka, ale v mojom pripade bez zelirovaca 🙂

    • Odpovedať
      Lenka
      jún 21, 2017 at 14:17

      Musím sa tento rok aj ja hecnúť 🙂 a aké boli pomery, keď si nedávala ten želírovač, skúsim tiež a updatnem recept.

  • Odpovedať
    Vladka
    jún 22, 2017 at 14:54

    Nic som nevazila. Rozvarila som ceresne s trochou cukru a limetkou. Zozaciatku sa to nepodobalo na lekvar (lebo ceresne sa tak pekne nerozvarili ako napr. Jahody) tak som zmes trochu rozmixovala. Nakoniec som pridala cokoladu, este trochu povarila, dala do poharikov a supla pod deku. Konzistencia bola super. Velmi rychlo sa to spravilo, az som sa divila. Najvacsia robola bola s odkostkovanim 🙂

    • Odpovedať
      Lenka
      jún 25, 2017 at 10:50

      Haha to teda hej 🙂 myslim, ze to je najvacsi zadrhel pri ceresnovych dzemoch, uz sa preto tesim na marhulovy 😀 😀 😀

    Odpovedať

    Close