Čo vyrobiť/ Gastro darček

Potešte chuťové poháriky, darujte domácu Nutellu. 

Kto by nemiloval Nutellu. Môj manžel ju musí mať aj vo svojej obľúbenej krupicovej kaši. Áno, áno je to nevšedné, ale ako sa hovorí: proti gustu žiaden dišputát.

Vedeli ste, že Nutella obsahuje palmový olej? Minulý rok som po požiaroch na Borneu začala pátrať, v ktorých potravinách sa palmový olej nachádza. Rozhodla som sa, že ich nebudem kupovať. Štve ma, že veľké koncerny pre zvyšovanie svojich ziskov používajú do svojich výrobkov olej, ktorého produkcia ničí životné prostredie a zároveň je aj menej zdravý ako iné alternatívy. Takže Nutella pre mňa prestala existovať.

Avšak môj manžel ju k životu a do svojej víkendovej kaše nutne potrebuje. Tak som trochu pátrala a  alternatívu za Nutellu som našla v Pieštaňoch. Je tam čokoládovňa Monsalvy, kde okrem skvelých praliniek kúpite aj ich lieskovcový krém, Nutellu, ktorá je chutnejšia ako originál a hlavne v nej nie je palmový olej.

Piešťanská Nutella sa nám minula a ja tým smerom nemám cestu, preto som sa rozhodla ju vyrobiť a zistiť, nakoľko sa tá moja bude podobať originálu. Musím sa neskromne pochváliť, že je vynikajúca a navyše obsahuje približne 40% orieškov oproti 13% v originál Nutelle.

Takže pozorne čítajte recept a určite ho vyskúšajte. Domáca Nutella je skvelý darček, ktorým potešíte každého. Veď, ako som už písala, kto by nemiloval Nutellu. Stačí ju naliať do pekného pohára a máte milú pozornosť  k meninám, alebo drobnú radosť pre kamarátku, ktorá má čerstvo zlomené srdce. Taktiež sa bude skvelo vynímať napríklad v palacinkovom balíčku, o ktorom som už dávnejšie písala. 

Domáca Nutella

Print Recipe
Serves: 2 x 120ml Cooking Time: 30 minút

Ingredients

  • 140g orieškov
  • 140g mliečnej čokolády
  • 1,5 polievkovej lyžice kakaa
  • 2,5 polievkovej lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • štipka škorice
  • štipka soli

Instructions

1

Na plech vyložený papierom na pečenie vysypeme lieskovce a dáme ich piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

2

Po upečení zbavíme oriešky šupiek, avšak nevadí, ak nebudú očistené dokonale.

3

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom.

4

Do mixéra dáme oriešky, kakao, škoricu a soľ. Vymixujeme a pridáme roztopenú čokoládu a med. Vymixujeme do hladka a ochutnáme, či nám vyhovuje sladkosť.

5

Ak je Nutella príliš sladká, pridáme kakao. Ak je málo sladká, pridáme med. Ak je málo čokoládová, pridáme roztopenú čokoládu.

Notes

Dôležité je vybrať len vysokokvalitné ingrediencie. Ak sa tiež chcete vyhýbať palmovému oleju, dajte si pozor, aby nebol v čokoláde. Kvalitná čokoláda by mala obsahovať len čokoládovú hmotu, kakaové maslo a ak je mliečna tak aj plnotučné mlieko. Kokosový olej by mal byť panenský, lisovaný za studena a kakao by malo byť práškové bez pridaného cukru.

Verím, že sa vám tá vaša Nutella podarila a potešíte ňou nie len svoj sladký žalúdok, ale aj chuťové poháriky obdarovaných.

Newsletter

Tiež sa vám bude páčiť

Bez komentárov

Odpovedať

Close