Čo vyrobiť/ Gastro darček

Venujte chuť a vôňu leta s jahodovými darčekmi

Jún je taký jahodový mesiac, odvšadiaľ na nás vykúkajú tie pravé krásne, voňavé, jahody plné chuti. Niektorí si ich pestujú priamo na záhrade, niektorí nabehnú na samozberné políčka s kýblikom a niektorí lenivci ich kúpia na trhu. Jahody sú najlepšie len krátke obdobie. Mňa vždy láka si ich chuť odložiť aj na sychravé dni, aby som si mohla doma v teple zlepšiť náladu a pripomenúť si začiatok leta.

Jahody sú skvelou surovinou na prípravu rôznych zaváranín, a tie môžeme využiť aj ako milé darčeky. Pri príprave zaváraninových darčekov sa rada inšpirujem netradičným receptami, aby som kamošom nevenovala niečo, čoho majú doma plnú špajzu. A tak som aj tento rok vynechala tradičný jahodový džem a pustila som sa namiesto toho do výroby sirupu a jahodových cukríkov.

Darčeky inšpirované jahodami

jahodový košíčekSvieža limonáda

Ak ste pozvaní na grilovačku, alebo letnú návštevu, zoberte so sebou aj fľašku domáceho sirupu. Môžete prikúpiť aj mätu v kochlíku a máte pekný, originálny darček pre hostiteľku. Ako dekoráciu môžete pridať zábavné farebné slamky, ľadovníky a pár citrónov.

Jahodový balíček

Ďalším využitím môže byť jahodový balíček kamarátke k meninám. Okrem fľašky domáceho sirupu, chutných a zdravých jahodových cukríkov, pridajte aj misku čerstvých jahôd. Tie balíček nie len farebne oživia, ale pridajú mu aj úžasnú vôňu. Na spodok balíčka môžete ako dekoráciu využiť pásiky papiera na pečenie, na ktorom ste sušili jahodové cukríky.

Zdravá sladkosť pre najmenšieho

Chcete potešiť malého synovca, alebo kamoškinu dcérku? Určite urobíte radosť ako drobcovi tak aj jeho mamine, keď namiesto bežnej sladkosti prinesiete doma vyrobené jahodové cukríky. Tie môžete zabaliť o celofánu, papierového kornútka, alebo do malého zaváraninového pohárika.

Ako vyrobiť jahodový sirup s citrónom a mätou

● 2kg jahôd

● 1kg cukru

● 1kg citrónov

● veľký zväzok mäty

Jahody rozmixujeme do hladka a precedíme cez sitko. Ak nechceme mať v sirupe žiadne semiačka, dáme na sitko aj gázu. Odšťavíme citróny a ak sme nestihli cez noc nechať mätu vylúhovať vo vode, tak ju zmixujeme s citrónovou šťavou a cez sitko pridáme do jahodového pyré. Zmes dáme do veľkého hrnca, pridáme cukor. Za stáleho miešania privedieme sirup na miernom ohni do varu. Prevaríme 2 minúty a vypneme oheň. Fľaše na sirup sterilizujeme a ešte horúce napĺňame sirupom asi cm pod okraj. Ak chceme, aby sirup dlhšie vydržal, môžete ho aj sterilizovať buď v rúre, alebo v umývačke.

Ako vyrobiť zdravé jahodové cukríky

● 1/2 kg jahôd

● pár lístkov mäty

● 4 čajové lyžičky javorového sirupu

Jahody s mätou a javorovým sirupom rozmixujeme do hladka a polovicu vylejeme na plech. Pyré jemne a hlavne  rovnomerne rozotrieme. Dôležité je, aby na ňom neostali žiadne hluché miesta. Plechy sušíme v trúbe rozohriatej na 50°C, približne 4 – ­7 hodín. Čas sušenia závisí od hrúbky kože.

Ja som jeden plech urobila úplne tenučký a sušil sa cca 4 hodiny, druhý bol hrubší a bol v trúbe až 6 hodín. Kožu vyberieme z trúby, až keď sa jej povrch nebude lepiť. Vysušenú kožu necháme chvíľu vychladnúť. Následne aj s papierom na pečenie ju nastriháme na rovnomerné pásiky. Rolovaním ju jemne stiahneme z papiera. Prúžky papiera sa dajú využiť ako dekorácia pri balení.

Budem sa tešiť, ak do komentov napíšete, čo vy radi vyrábate z jahôd a či ste už niekedy svoje jahodové výrobky využili ako originálny darček.

Newsletter

Tiež sa vám bude páčiť

Bez komentárov

Odpovedať

Close