Čo vyrobiť

Jahodovo-rebarborový džem, úžasná lahôdka, úžasný darček.

A je to tu, zahájila som zaváraciu sezónu. Jednoducho som neodolala prekrásne červeným, úžasne voňavým a až omamne sladkým jahodám, musela som z nich niečo urobiť. Keď sa povie jahody, tak jedna z prvých asociácií, ktoré mám, je rebarbora. Tieto dve jarno-letné plodiny sú pre seba ako stvorené. Mám rada netradičnejšie džemy, tak som sa rozhodla vyskúšať práve túto kombináciu. Vopred som vedela, že to nemôže dopadnúť zle. Sladkosť a aróma jahôd bude pekne podčiarknutá kyslosťou rebarbory, vďaka čomu bude tento jahodový džem krásne svieži.

Jahodovo-rebarborový džem

Print Recipe
Serves: 1 liter Cooking Time: 30 minút + 60 minút

Ingredients

  • 1 kg jahôd
  • 600 g rebarbory
  • 1 citrón
  • 2 jablká
  • 300 g trstinového cukru

Instructions

1

Večer som očistila jahody a rebarboru. Konce rebarbory som odrezala, zachytila nožom a ťahala z každej strany. Očistenú rebarboru som nakrájala na menšie kúsky, posypala 200g cukru, pokvapkala polovicou citróna, premiešala a zakryté na noc uložila do chladničky.

2

Rovnako aj jahody som očistila, pokrájala, zasypala 200g cukru, pokvapkala polovicou citróna, poriadne premiešala a zakryté na noc uložila do chladničky.

3

Na druhý deň som očistila dve jabĺčka a pokrájala na drobné kúsky. Ovocie, ktoré cez noc odpočívalo v chladničke, pustilo pekne šťavu, ktorú som zliala do hrnca a pridala som nakrájané jabĺčka. Zmes som varila približne 20 minút, kým jablká úplne nezmäkli, následne som ich rozmixovala. Takto som získala prírodný pektín, ktorý je hlavnou zložkou rôznych Gelfixov, používaných na varenie džemov. Môj pektín je prírodný a nemusel za mnou cestovať.

4

Do rozmixovanej zmesi som pridala kúsky jahôd a rebarbory a kým som nezískala potrebnú hustotu, som ju varila približne 40 minút za stáleho miešania. Jahody a rebarbora sa počas varenia úplne rozpadli a vytvorili hmotu krásnej farby.

5

Hotový džem som naliala do zaváracích pohárov, ktoré som predtým umyla v umývačke na rýchlom programe. Pri zatváraní naplnených pohárov som si dala pozor, aby boli okraje dokonale čisté, následne som ich otočila hore dnom. Keďže som nepoužila žiadny gelfix, pre istotu som ešte džem zasterilizovala, aj keď potrebné to nebolo.

Tento džem určite poteší každého milovníka jahôd a domácich džemov. Ak sa chystáte na návštevu, pribaľte ešte misku čerstvých jahôd a máte milú pozornosť pre hostiteľku. Svojej polovičke môžete džem naservírovať na vianočku a prekvapiť úžasnými raňajkami na balkóne, či priamo do postele. Ak budete mať doma aj čerstvé jahody, pokrájajte ich ešte navrch a získate neskutočnú lahôdku. Samozrejme, džem je skvelým darčekom k meninám, alebo pre niekoho len tak pre radosť a krajší deň.

Verím, že vás tento recept inšpiroval, ak by ste hľadali ďalšie jahodové nápady, pozrite si môj vôbec prvý FLUFF blog, ktorý bol venovaný práve jahodovým darčekom.  Prajem vám krásne zaváranie, priatelia.

Newsletter

Tiež sa vám bude páčiť

4 komentáre

  • Odpovedať
    Vladka
    máj 29, 2017 at 13:32

    Konecne sa otvaraju samozbery jahod, takze opat skvele nacasovanie clanku a velmi lakava inspiracia na chutny dzem. Vyskusam urcite. Rebarboru mam velmi rada v kolaci s pisypkou, a s jahodami je tiez fajnova pochutka 🙂

    • Odpovedať
      Lenka
      jún 1, 2017 at 14:50

      Presne ten koláč ma inšpiroval k tomuto džemu 🙂 už ho takmer nemáme 😀 Daj potom určite vedieť, ako sa vydaril.

  • Odpovedať
    Vladka
    jún 12, 2017 at 07:05

    Dzemik navareny. Je velmi chutny 🙂 dakujem za recept

    • Odpovedať
      Lenka
      jún 21, 2017 at 14:14

      Jej tak to mám radosť 🙂 my sme ho už aj všetko pojedli 😀

    Odpovedať

    Close