Čo vyrobiť/ Gastro darček

Domáce ochutené maslá na 4 rôzne spôsoby

Tento víkend som bola doma, takže som mala konečne príležitosť pustiť sa do darčekotvorby. Priznám sa, nebolo to len víkendom, ale aj nedeľnou oslavou, ktorá nás čakala. Našťastie počasie mi zahralo do karát a mňa to von vôbec neťahalo. Vybehla som jedine kúpiť pól kila masla, cesnak a citrón, všetky ostatné ingrediencie na výrobu domácich ochutených masiel som mala doma.

Rozhodla som sa pripraviť dve absolútne masielkové klasiky cesnakovébylinkové, a zároveň vyskúšať dve novinky, jedno sladké medové maslo so škoricou a jedno maslo inšpirované tekvicovou sezónou a čili.

Priznám sa vám, že som ochutené maslá pripravovala prvý krát a bola som šokovaná, aká jednoduchá a rýchla je ich príprava. No a výsledok bol pre mňa odchovanej na polotovarových masielkach ohromujúci, veď to je nebíčko v papuľke.

Postup bol pri všetkých masielkach rovnaký, len ingrediencie sa menili. Maslo som nechala pár hodín mimo chladničky aby  perfektne zmäklo. Následne som dala maslo do mixéra a vymixovala postupne s ingredienciami pre danú príchuť. Postupne preto, aby som odhadla pre moju chuť ideálny pomer a rovnaký postup odporúčam aj vám. Najprv použite tak 2/3 odporúčaného množstva a následne dochucujte podľa vlastnej chuti. Dôležité je uvedomiť si, že masielka majú byť výrazné, aby na chlebíku, mäse, cestovinách pekne vynikali. Preto ich soľte aj ochucujte odvážnejšie ako bežné jedlo.

Hotové maslo som preložila z mixéra do vysterilizovaného pohárika, ten som pred naložením masla z vonku ohriala, aby sa mi maslo na stranách trochu topilo, pekne naplnilo celý pohárik a nevznikali mi na okrajoch vzduchové bubliny.

Následne som na vrch dala papier na pečenie a utiahla ho gumičkou, potom už maslo putovalo do chladničky na stuhnutie. Pred finálnym ozdobením som poháriky poumývala, aby sa mi ozdobný papier nemastil. Ochutené masielka môžete pravdaže tvarovať aj do šúľcov a zabaliť do fólie, ľahšie sa potom porcujú.

Venovať ich môžete v košíku s čerstvým, chrumkavým pečivom, pár bylinkami, alebo špeci nožíkom na maslo. Prípadne ho pribaľte do balíčka na grilovanie, s náradím a knihou receptov. Masielka sú skvelým darčekom k meninám, milou pozornosťou pre krajší deň alebo ako darček pre hostiteľku.

Tekvicové maslo s čili

  • 100g masla
  • 25g pyré z tekvice hokkaido
  • 1 lyžička čili (pri čili veľmi závisí od sily ingrediencie aj vašich osobných preferencií)
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička tekvicového oleja
  • Soľ

Cesnakové maslo

  • 100g masla
  • Hlavička upečeného cesnaku (prekrojte hlavičku cesnaku na polovicu a pečte približne 20 minút, alebo kým nezmäkne, následne ho ošúpte a rozmixujte)
  • Väčší strúčik čerstvého cesnaku
  • Lyžička olivového oleja
  • Soľ

Bylinkové maslo

  • 100g masla
  • Zmes byliniek podľa chuti (ja som použila dve vetvičky bazalky, vetvičku rozmarínu, vetvičku tymiánu, avšak môžete použiť aj petržlen a pažítku)
  • Lyžička citrónovej šťavy
  • Lyžička olivového oleja
  • 2 lyžice parmezánu
  • Soľ

Medové maslo

  • 100g masla
  • 2 lyžice medu
  • 1/2 lyžičky mletej škorice

Ak sa chystáte vyrábať všetky druhy, odporúčam začať výrobou cesnakového masla a pokračovať bylinkovým maslom. Medzi týmito dvoma masielkami totiž nemusíte umývať mixér, keďže zvyšok cesnaku dodá bylinkovému masielku trošku šmrncu. Na záver už len dobrá správa, ochutené maslo vydrží v chladničke naozaj dlho, keďže ingrediencie sú perfektne zakonzervované tukom z masla.

Verím, že sa vám masielka podaria a urobíte nimi niekomu veľkú radosť. Ak máte skúsenosť s inými druhmi ochutených masiel, určite sa o svoj recept podeľte so mnou, aj ostatnými čitateľmi v komentároch, budem sa tešiť.

Newsletter

Tiež sa vám bude páčiť

Bez komentárov

Odpovedať

Close