Čo vyrobiť/ Gastro darček

Marhuľový džem pre dospelých

Ja viem, že marhuľová sezóna nám pomaly končí, ale musím sa s vami podeliť o nasledujúci skvelý recept. Osobne mám marhuľový džem najradšej zo všetkých džemov.  Je dokonalý a netreba ho ničím vylepšovať. Okrem džemu však milujem aj whisky. Keď som pri hľadaní inšpirácie na džemy s alkoholom narazila na kombináciu marhule a whisky, rozhodla som sa túto kombináciu vyskúšať a dobre som urobila.

Vďaka whisky a koreniam tento džem získal veľmi zaujímavú chuť, tak trochu pripomína Vianoce. Uff! V júli je toto slovo zakázane, ospravedlňujem sa, ale nebudem vám predsa klamať. Ak máte čas, narobte si ho do zásoby a v decembri, keď budete hľadať drobnosti pre vašich najbližších, akoby ste našli.

domaci dzem s whisky

Marhuľový džem s whisky

Print Recipe
Serves: 1,5 litra Cooking Time: 1,5 hodiny

Ingredients

  • 2kg voňavých marhúľ
  • 200g cukru
  • 2 jablká
  • citrón
  • 6ks klinčekov
  • 4ks kardamónu
  • škorica
  • 2-3dcl whisky

Instructions

1

Ráno som vykôstkovala marhule a pokrájané na menšie časti som ich vložila do misy, posypala 200g cukru, pokvapkala polovicou citróna, premiešala a zakryté uložila do chladničky.

2

Poobede som dve jabĺčka očistila a pokrájala na drobné kúsky. Marhule od rána pekne pustili šťavu, tú som zliala do hrnca a pridala som nakrájané jabĺčka. Zmes som varila približne 20 minút, kým jablká úplne nezmäkli, následne som ich rozmixovala. Takto som získala prírodný pektín, ktorý je hlavnou zložkou rôznych Gelfixov, používaných na varenie džemov.

3

Do zmesi som pridala marhule a korenie. Počet klinčekov a kardamónu som si dobre zapamätala, aby som vedela, koľko ich mám pred mixovaním vyloviť. Po 15 minútach varenia som zmes rozmixovala a ďalej som ju varila, kým nedosiahla trochu vyššiu hustotu, ako bol žiadaný výsledok.

4

Následne som džem odstavila a naliala som doň whisky, je dôležite následne džem už nevariť, aby sa nám alkohol neodparil. Pridala som 1.5 dcl whisky, ale s odstupom času si hovorím, že som mohla byť štedrejšia, aby bolo alkohol v džeme viac cítiť. Použila som írsku whisky s typicky sladkastou chuťou, vďaka ktorej sa k džemu pekne hodí.

5

Po vmiešaní whisky som džem preliala do väčšej plastovej odmerky, z ktorej sa skvelo nalieva do fľašiek. Tie som vopred vysterilizovala. Pred zaviečkovaním som ešte vrch džemu poliala whisky a dobre zavreté poháre som prikryla utierkou a dekou.

Ak poznáte netradičné džemové kombinácie, budem rada, ak sa podelíte o zaujímave nápady v kometároch. Dobrú chuť, priatelia!

Newsletter

Tiež sa vám bude páčiť

Bez komentárov

Odpovedať

Close