Ako zabaliť/ Čo vyrobiť/ Gastro darček

Perfektne jednoduchý, voňavý domáci lekvár

Koncom septembra som sa na trhovisku zaľúbila do krásnych voňavých sliviek. Všade ich boli ohromné kopy a ja som si s hrôzou uvedomila, ako som cez leto zaháľala.  V špajzy od júna, kedy som sa s nadšením pustila do varenia marhuľového džemu, nepribudlo nič. A tak som s vidinou voľnejšieho víkendu nakúpila pár kíl fialových krások. Mala som na pláne robiť domáci pečený lekvár zo sliviek. Keďže som nevedela, ako presne na to, poradila som sa s Googlom a našla som super recept do ktorého idú len slivky a žiadny cukor.

Recept na pečený slivkový lekvár

Print Recipe

Ingredients

  • 3kg sliviek

Instructions

1

Slivky odkôstkujeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme. Slivkovú kašu vylejeme na plech s vyšším okrajom, ja som na stredne veľký plech použila 3kg sliviek.

2

Lekvár pečieme pri 200 stupňoch pokiaľ nezačne bublať, potom znížime teplotu na 130 stupňov a pečieme približne 3 hodiny, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu. Lekvár raz za pol hodinu premiešame, aby sa upiekol rovnomerne.

3

Poháre, do ktorých chceme lekvár plniť, vopred sterilizujeme a po naplnení ich obrátime hore dnom.

4

Keďže tento lekvár neobsahuje žiadny konzervant, je vhodné ho aj sterilizovať. Ja som na to použila najvyšší program v umývačke.

Tento lekvár sa perfektne hodí k fľaške dobrej slivovice. Pri výbere v obchode si dajte pozor, aby ste kúpili destilát a nie liehovinu. Destilát sa vypaľuje z ovocia, zatiaľ čo liehovina je len lieh ochutený arómou. Osobne mám veľmi rada slovenskú pálenicu Marsen, alebo pálenky Žufánek, ktoré pochádzajú od susedov Čechov. Okrem toho, že sú chutné, tak majú pekné obaly, vďaka čomu sú perfektné práve na darovanie. Nie je nutné kupovať veľkú fľašku, pekne sa bude v balíčku vynímať aj menšia a slivkový balíček pekne dotvorí.

Ak sa chystáte k niekomu na návštevu, kúpte košíček čerstvých sliviek a pribaľte k nemu pečený lekvár, určite hostiteľku týmto milým darčekom potešíte. Darček oživte netradičným balením, využite napríklad kúsok záclony, je to super jednoduché, ale veľmi elegantné.

Tento skvelý recept som našla na www.lapetit.sk

Tiež sa vám bude páčiť

Bez komentárov

Odpovedať

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close